Waar moet u op letten bij het kopen van een rollator.

Rollators zijn populair onder ouderen die extra ondersteuning nodig hebben bij het lopen. Maar waar moet u op letten bij het kopen van een rollator? In dit artikel zullen we alle belangrijke factoren bespreken die u moet overwegen bij het kopen van de juiste rollator.

Als u een rollator wilt kopen, zijn er verschillende factoren waar u rekening mee moet houden om de juiste keuze te maken.

Type: Er zijn verschillende soorten rollators beschikbaar, waaronder standaard rollators, lichtgewicht rollators en rollators met vier of drie wielen. Elk type heeft zijn eigen voordelen en nadelen, afhankelijk van uw specifieke behoeften.

Maat: Het is belangrijk om de juiste maat rollator te kiezen die bij uw lengte en gewicht past. De rollator moet ook geschikt zijn voor uw omgeving, zoals deurbreedtes en gangpaden.

Comfort: Kijk naar de zithoogte en de rugleuning van de rollator om te bepalen of deze comfortabel genoeg is voor langdurig gebruik. Overweeg ook extra functies, zoals een mandje of een dienblad, om uw comfort te verhogen.

Veiligheid: Controleer of de rollator stevig en stabiel is en voldoet aan alle veiligheidsnormen. Let ook op de remmen en de wielen, zodat u zeker weet dat u veilig kunt lopen met uw rollator.

Gewicht en draagvermogen: Het gewicht van de rollator is belangrijk om te bepalen of u het gemakkelijk kunt hanteren en transporteren. Daarnaast moet u rekening houden met het draagvermogen, dat aangeeft hoeveel gewicht de rollator kan dragen.

Hoogteverstelling: Het is belangrijk om te controleren of de rollator in hoogte verstelbaar is, zodat u hem kunt aanpassen aan uw lengte en comfort.

Remmen: Rollators hebben vaak verschillende soorten remmen, zoals handremmen of een parkeerrem. Het is belangrijk om te controleren of de remmen goed werken en gemakkelijk te gebruiken zijn.

Zitcomfort: Als de rollator een zitting heeft, is het belangrijk om te controleren of deze comfortabel is en voldoende ondersteuning biedt.

Wielgrootte: De grootte van de wielen beïnvloedt de stabiliteit en wendbaarheid van de rollator. Grotere wielen bieden meer stabiliteit op ruwer terrein, terwijl kleinere wielen wendbaarder zijn op vlakke oppervlakken.

Accessoires: Sommige rollators worden geleverd met accessoires zoals een mandje, dienblad of stokhouder. Het is belangrijk om te overwegen welke accessoires u nodig hebt voor uw dagelijkse activiteiten.

Er zijn verschillende soorten rollators waar u uit kunt kiezen, afhankelijk van uw specifieke behoeften. Hier zijn enkele voorbeelden:

Standaard rollator: Dit is de meest voorkomende soort rollator, die vier wielen heeft en is uitgerust met handremmen. Het heeft ook vaak een zitje en een mandje voor het opbergen van persoonlijke spullen.

Lichtgewicht rollator: Deze rollators zijn gemaakt van lichtere materialen zoals aluminium, waardoor ze gemakkelijker te hanteren en te vervoeren zijn.

Rollator voor binnen: Dit type rollator is ontworpen voor gebruik binnenshuis en heeft vaak een smaller frame om door deuropeningen te passen. Ze hebben meestal geen zitje of mandje.

Rollator voor buiten: Buitenrollators zijn ontworpen voor gebruik buitenshuis en hebben grotere wielen voor meer stabiliteit en wendbaarheid op ruw terrein.

Driedelige rollator: Deze rollators kunnen worden opgevouwen tot een kleinere maat voor gemakkelijker transport en opslag.

Zware rollator: Dit type rollator is ontworpen om meer gewicht te dragen en is geschikt voor mensen die extra ondersteuning nodig hebben.

Rollator wielen 

De meest voorkomende wielen voor rollators zijn massieve banden en luchtbanden. Massieve banden zijn gemaakt van hard rubber en hebben geen binnenband. Ze zijn duurzaam en onderhoudsvrij, maar kunnen minder comfortabel zijn omdat ze niet zoveel schokken absorberen als luchtbanden.

Luchtbanden daarentegen zijn gemaakt van zachter rubber en hebben een binnenband gevuld met lucht. Ze zijn comfortabeler en absorberen meer schokken, maar zijn wel gevoeliger voor lekken en vereisen meer onderhoud.

Daarnaast zijn er ook rollators met drie of vier wielen. Rollators met drie wielen zijn wendbaarder en beter geschikt voor binnenshuis gebruik, terwijl rollators met vier wielen meer stabiliteit bieden en beter geschikt zijn voor buiten gebruik op oneffen terrein.