Instapbaden

De hoge instap, het gladde oppervlak en het ontbreken van houvast maken het lastig én onveilig om zelfstandig in en uit het bad te stappen. Juist op de momenten waarop iemand op zoek is naar comfort en rust, kan het bad een bron van stress en risico worden. Hiervoor bieden we een doordachte en veilige oplossing, namelijk het instapbad. Dit speciaal ontwikkelde bad met ingebouwde deur maakt badderen weer toegankelijk zonder afhankelijk te zijn van hulp.

Wat is een instapbad?

Een instapbad is een bad dat voorzien is van een gepatenteerd deursysteem. Dit systeem zit verwerkt in de rand van het bad en sluit perfect af. Deze deur maakt het mogelijk om eenvoudig en veilig in en uit het bad te stappen, zonder over de rand te hoeven klimmen.  De inloopbaden bieden een uitkomst voor wie zelfstandig wil blijven baden.

Verschillende soorten instapbaden

Hulpmiddelenspecialist verkoopt twee soorten instapbaden. U kunt kiezen voor een bad met een deur aan de linkerzijde of een model met een deur aan de rechterkant, afhankelijk van de indeling van uw badkamer. Zo sluit het instapbad altijd goed aan op uw persoonlijke situatie.

Wilt u uw huidige bad graag behouden, maar vindt u het lastig om er veilig in en uit te stappen? In dat geval is een badlift een uitstekend alternatief. Een badlift wordt in het bad geplaatst en helpt u op een comfortabele en gecontroleerde manier naar beneden en weer omhoog. Zo kunt u blijven genieten van uw vertrouwde bad, zonder risico’s en zonder aanpassingen aan uw badkamer.

Voor wie is een inloopbad geschikt?

Een instapbad is bedoeld voor iedereen die moeite heeft met in- en uitstappen, zoals ouderen, mensen met een fysieke beperking of mensen in revalidatie. In plaats van het risico te nemen op een val of afhankelijk te zijn van hulp, biedt een inloopbad de mogelijkheid om zelfstandig en zonder spanning te blijven genieten van een warm bad.

Kunt u niet meer badderen, simpelweg omdat u niet veilig in en uit de badkuip kunt komen? In dit geval is het instapbad ook zeker iets voor u. Dus bent u op zoek naar een oplossing voor uzelf, een ouder familielid of voor een andere zorgsituatie? Door een instapbad aan te schaffen, kunt u volledig zelfstandig en zonder enig risico in en uit het bad stappen.

Combineren met extra veiligheidselementen

Een instapbad verhoogt de toegankelijkheid van de badkamer aanzienlijk, maar wilt u de veiligheid verder verhogen, kunt u het uitbreiden met aanvullende hulpmiddelen. Deze extra elementen bieden ondersteuning tijdens het instappen, badderen en opstaan, en zijn vooral waardevol voor mensen met evenwichtsproblemen, spierzwakte of beperkte gripkracht.

Wand- en steunbeugels zijn vaak de eerste toevoeging die wordt aangeraden. Strategisch geplaatst naast of boven het bad, in de douche of naast het toilet. Deze beugels zijn verkrijgbaar in vaste en opklapbare varianten en worden stevig verankerd in de muur. Let hierbij op antislip en ergonomische grepen, zodat ze ook met natte handen goed vast te houden zijn.

Antislipproducten zijn belangrijk om het risico op uitglijden te beperken. Denk hierbij aan antislipmatten op de badbodem of duurzame antislip coatings die permanent op het oppervlak worden aangebracht.

Een thermostatische mengkraan met temperatuurbeveiliging voorkomt verbranding door plotselinge temperatuurschommelingen. Zeker bij oudere gebruikers of mensen met verminderde sensibiliteit is dit geen overbodige luxe. Zo wordt niet alleen de toegankelijkheid verbeterd, maar ook het thermisch comfort en de veiligheid tijdens het badderen.

Ook badzitjes, nekkussens of waterdichte armleuningen een waardevolle toevoeging zijn, zeker voor wie langer in bad wil blijven zitten zonder fysieke belasting.

Vergoeding of subsidiemogelijkheden

In sommige gevallen kan de aanschaf van een instapbad (deels) worden vergoed via de gemeente. De meest voorkomende regeling is de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Via deze wet kunnen gemeentevoorzieningen verstrekken die het zelfstandig wonen ondersteunen, zoals woningaanpassingen bij mobiliteitsbeperkingen. Een instapbad kan hier onder vallen wanneer het medisch noodzakelijk is en bijdraagt aan uw zelfredzaamheid. Een alternatief is het PGB (persoonsgebonden budget) waarmee het soms mogelijk is om een instapbad te bekostigen. Dit budget geeft u meer keuzevrijheid om zelf hulpmiddelen of aanpassingen in te kopen, mits deze passen binnen het zorgplan. In sommige gevallen kan ook de zorgverzekering een rol spelen, bijvoorbeeld wanneer een instapbad onderdeel is van een breder revalidatieplan. Een vergoeding is nooit gegarandeerd. Gemeenten hanteren hun eigen beleid en beoordelingscriteria.

Vragen? Neem contact met ons op

Heeft u vragen over onze instapbaden in het algemeen of wilt u meer weten over een specifiek product in ons assortiment instapbaden? Neem dan contact via 010 – 242 09 16 of stuur een e-mail naar info@hulpmiddelenspecialist.nl. Ook als u een vraag heeft over een van onze andere producten, kunt u uiteraard bij ons terecht.